Sustainability as an innovation magnet

De stille motor achter duurzame innovaties

De stille motor achter duurzame innovaties –

Artikel in Ondernemend Friesland

Wat is de overeenkomst tussen Volvo, Electrolux, IKEA, Interface en Philips? Ze maken allemaal gebruik van The Natural Step. Dit is een methodiek voor duurzame ontwikkeling, die de stille motor vormt achter de succesvolle, duurzame innovaties van deze multinationals. Ook bedrijven in het MKB scoren er mee. The Natural Step is een internationale non-profit organisatie met een Nederlandse kantoor in Eindhoven. Het team is onlangs uitgebreid met twee adviseurs in Friesland.

De Natural Step-methodiek helpt organisaties om een lange termijnstrategie voor duurzaamheid te ontwikkelen en in te bedden, zowel in de bedrijfsvoering als in de cultuur van de organisatie. De kern bestaat uit een raamwerk van slechts vier ‘spelregels’ die bedrijven helpen om te innoveren en te ontwikkelen naar een bedrijf binnen de grenzen van de aarde. Een heel verschil met certificeringstrajecten, waarvoor een lange lijst met voorschriften moet worden afgevinkt. Met The Natural Step bedenken organisaties zèlf wat ze kunnen doen om duurzaam te worden, binnen de ‘spelregels’ die iedereen in het bedrijf moet kennen en met behulp van een tool praktische toepassingen laat zien voor verbeterkansen en een goede return on investment. Iedere medewerker kan die spelregels leren begrijpen en toepassen, waardoor soms uit de meest onverwachte hoek ideeën komen voor verbeteringen. Of, zoals duurzaamheidsmanager Frits Engelaer van leasemaatschappij De Lage Landen zegt: ”Het raamwerk is idiot-proof. Het maakt niet uit wie er voor je zit. Het is zo opgezet dat het altijd kan dienen als een instrument voor planning en het creëren van een gemeenschappelijke taal voor duurzame groei.” Het is daarmee een motor voor innovaties, kostenbesparingen en concurrentiekracht… En de wereld wordt er ook nog beter van!

Winnende strategie

De aanpak en de wereldwijde non-profit organisatie The Natural Step bestaan dit jaar al 25 jaar. En nog steeds is het de enige methodiek die bedrijven helpt om integraal en volledig te verduurzamen. Bedrijven die hierin voorop lopen, hebben een winnende strategie in handen. Hun manier van werken gaat niet ten koste van de aarde, niet ten koste van de bedrijfsresultaten maar alleen ten koste van de concurrent die achterblijft. Bij aanbestedingen bijvoorbeeld vormt het minstens een pluspunt, en steeds vaker zelfs een vereiste.

Lange termijn

Kenmerkend aan duurzame bedrijven is dat ze zich richten op de lange termijn. Ze beseffen dat duurzame innovatie cruciaal is voor hun bedrijf om te blijven voortbestaan. Producten, maar ook processen, verdienmodellen en samenwerkingsvormen blijven continu in ontwikkeling. Welke stappen moet en bedrijf zetten om hierin de meest toekomstbestendige richting te kiezen? Op die vraag helpt The Natural Step bedrijven het antwoord te vinden.

http://www.of.nl/de-stille-motor-achter-duurzame-innovaties#
(Hilda Feenstra en Sietske de Jong, collega’s bij The Natural Step Nederland)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archive

Latest tweets

Contact

FUTURE-PROOFinc.
ImpactHub Amsterdam
KIT Mauritskade 63
1092 AD Amsterdam
The Netherlands

+31(0)6 26 07 89 87
+31(0)6 24 15 52 41
email futureproofinc.